05 Şubat 2025
  • Eskişehir-1°C
  • Ankara0°C
  • İstanbul4°C
  • İzmir5°C

ŞAPKACILIK TARİHE KARIŞIYOR

Şapkacılık tarihe karışıyor

Şapkacılık tarihe karışıyor

09 Ağustos 2008 Cumartesi 13:23

Eskişehirli üç usta, artık kullanılmayan ve unutulmaya yüz tutmuş şapkacılığı ayakta tutmaya çalışıyor. Eskiden her kesimden vatandaşın taktığı şapkalar artık sadece köylüler tarafından tercih ediliyor. Şapkalara olan talep, günden güne azalıyor. Şapkacılığın son temsilcileri olan ustalar, 60 yaşına geldiklerini ve kendilerine yetiştirecek çırak bulamadıkları için bu mesleğin de tarihe karışacağını söylüyor.

Şapkacılığı babasından devralan işetme sahibi ve şapka ustası Naci Umut, bu işi 25 senedir yaptığını söyledi. Umut ve iki ustası Sıcak Sular'daki atölyesinde Eskişehir köylülerinin şapkalarını üretiyor. Umut, şapkacılık mesleğinin halk arasında küçümsenmesinden dolayı, şapkacılık işinde eleman sıkıntısı olduğunu ifade etti. Çocuklarının bile bu mesleği yapmak istemediğini anlatan Umut, gelişen teknolojinin şapkacılığı piyasadan sildiğini kaydederek, "Bu durum da bu meslek için çok büyük bir tehlike oluşturuyor" dedi.

Umut, bugüne kadar geçimlerini şapkacılık işinden sağladığını belirterek, "Yarın bir gün ne olur bilemeyiz. Eleman yetişmediğinden dolayı bu şapkacılık mesleği de yavaş yavaş ölmeye yüz tutmuş durumda. Biz bu mesleği elimizde tutmaya çalışacağız ama nereye kadar onu bilemeyiz" diye konuştu.

Şapkacılık mesleğine yıllarını veren usta Mehmet Zeki Kartal da halinden şikâyetçi değil, ancak eskiden olduğu gibi şapkaya rağbet olmadığını ifade ederek, "Şapka giyenler genelde köylüler, şehirliler pek şapka giymiyor. Şimdi köylü gençler de şapka giymemeye başladı. Bu mesleğin geleceği tehlikede. Üretilen mallara talep yok bu gidişle bu meslek kısa sürede yok olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu mesleğe yıllarını vermiş olan diğer bir usta Muhittin Şenanan ise mesleğin eski değerinin kalmadığını belirtiyor. Şenanan, bu işin değer kaybetmesini gelişen teknolojiye bağlıyor. Gençlerin ve orta yaştaki vatandaşların şapkaya rağbet etmediğini belirten Şenanan, "Eskiden herkes bu şapkaları giyerdi. şimdi şapka giyenler, genelde fabrikalarda üretilen spor şapkaları tercih ediyor" dedi.

Şapka üretilen atölyede 3 usta var, ancak hiç çırak yok. Bu işte artık eleman yetişmediğini dile getiren Şenanan, gelen çırakların mesleği öğrenmek istemedikleri için işten kaçtıklarını söylüyor. Şenanan, bu mesleğin geleceğinin arz talep meselesi olduğunu belirterek; "Köylü bu şapkayı giydikçe biz bu işi devam ettiririz. Ama talep olmazsa biz de tükenenceğiz" dedi.

Ekonomik güçlüklere rağmen baba mesleğini ayakta tutmaya çalışan Naci Umut ve ustaları bu mesleğinin küçümsenmemesi gerektiğini ifade ediyor.