İHA'LARIN KOKPİT SİSTEMİ DİZÜSTÜ BİLGİSAYARINDA.
İHA'ların Kokpit Sistemi dizüstü bilgisayarında.

22 Kasım 2011 Salı 07:20
Eskişehir, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren Lider Teknoloji Geliştirme Ltd. (LTG) Şirketi, İnsansız Hava Araçlarının Kokpit Sistemini dizüstü bilgisayara taşıdı.
Lider Teknoloji Geliştirme Ltd. Şti (LTG), Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yürütmekte olduğu ulusal savunma sanayii ve havacılık sektörüne yönelik bir araştırma geliştirme projesi geliştirdi. TÜBİTAK TEYDEB tarafından KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında da desteklenen “İnsansız Hava Araçları için Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları İçeren Sanal Kokpit Sistemi (İHA-SKS) Projesi” ile geliştirilen İHA-SKS Sistemi, bir dizüstü bilgisayar üzerinde çalışan yazılım ve bir özel gözlükten oluşmaktadır.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ-TSK MODSIMMER Müdürü Doç. Dr. Veysi İşler'in TÜBİTAK adına izleyici olarak katıldığı ve kuruluş ortakları ile proje ekibinin de hazır bulunduğu proje sonu toplantısında konuşan LTG Genel Müdürü Hakan Çukul, proje ekibinde görev alan tüm arkadaşları tebrik ettiğini ve projeye akademik danışmanlık desteği veren Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Muammer Akçay ile projeye teknik danışmanlık desteği veren Havacılık Y.Müh. Hikmet Yücel’e teşekkür ettiğini belirtti. LTG’nin ulusal savunma sanayiine ve sivil havacılık sektörüne yönelik önemli başka projelerinin de olduğunu, bu projeleri özellikle Eskişehir’deki üniversiteler ve sektörde faaliyet gösteren kamu ve özel, kurum ve kuruluşlarla birlikte hayata geçirerek Eskişehir’deki havacılık kümelenmesi çalışmalarına olumlu katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Hakan Çukul, İHA-SKS Projesi hakkında ayrıntılı şu açıklamalarda bulundu: İHA-SKS Yazılımı, tamamen LTG tarafından geliştirilmiş özgün bir üründür. Bu yazılım sayesinde, İHA ile İHA operatörü arasında bir arayüz oluşturulması amaçlanmıştır. İHA'daki algılayıcılardan gelen bilgiler, ekranda gösterilmekte, böylece kullanıcıya sanal olarak bir kokpit yaratılması sağlanmıştır. Sanal kokpit içerisinde gerçek bir İHA'da bulunması muhtemel Baş Yukarı Gösterge (Head-updisplay/HUD) ve diğer analog ve sayısal göstergelere ait benzetimler yer almaktadır. HUD üzerinde ufuk çizgisi ve durum çubukları yer almakta ve İHA'nın koordinatları, yüksekliği, hızı vb. bilgiler sayısal olarak gösterilmektedir. HUD üzerinde gerçek zamanlı dış dünya videosu gösterilmekte, bu video üzerine İHA'nın gideceği veya geçtiği yol, yasak tehdit bölgeleri, sanal engeller, 3B cisimler vb birçok artırılmış gerçeklik öğeleri ilave edilebilmektedir. İHA-SKS'nin doğrulanması çalışmalarında imalatı proje dahilinde gerçekleştirilen bir Deneme Platformu kullanılmış ve bu platform üzerine kamera ve INS-GPS gerçek üniteleri monte edilmiştir. Kamera, operatörün baş hareketine duyarlı olarak hareket edebilmektedir.
İHA-SKS Projesi kapsamında ortaya çıkan ürün; ulusal pazarda, havacılık sektörü ve savunma sanayiinde yeni bir üründür. Yurt dışındaki az sayıdaki benzer ürünlere sahip olan firmalar bulunmakla birlikte, artırılmış gerçeklik uygulamaları içeren ürün sayısı yok denecek kadar azdır. İHA-SKS Projesi kapsamında üretilen ürün geliştirmeye açık bir üründür. Projeye ait tüm faaliyetler ayrıntılı olarak dokümante edilmiştir. İHA-SKS Yazılımının, firmamız tarafından yürütülecek yeni bir projede kullanılması planlanmaktadır. Bu yeni projeye ait ön çalışmalar tamamlanmış olup, İHA-SKS Yazılımının bu projede uçan gerçek bir insansız araç ile entegrasyonu sağlanacaktır. İHA-SKS Yazılımı, uçan farklı insansız araçlarla kullanılabileceği gibi, yapılacak yazılım değişiklikleri neticesinde insansız kara ve deniz araçlarında da kullanılabilecektir. İHA-SKS Projesi ile edinilen "artırılmış gerçeklik" (augmented reality) kabiliyeti ile savunma sanayii başta olmak üzere bir çok sektörde kullanılabilecek uygulamalar üretilebilecektir
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26