FARUK ÇELİK, ESKİŞEHİR'E GELDİ
Bakan Çelik, Mesleki eğitim ve iş gücü yetiştirme kurslarının açılış törenine katılmak için Eskişehir'e geldi
08 Temmuz 2008 Salı 15:09
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni istihdam paketi kapsamında iş arayan, meslek sahibi olmak isteyenler için her yıl için 300 milyon YTL'lik bir kaynak ayırdıklarını söyledi.
Bakan Çelik, "Genç nüfusun, her işi yaparımdan kurtulup neyi, nasıl yaptığını bilen nitelikli bir eleman olması konusunda seferberlik başlattık'' dedi.
Bakan Çelik, Türkiye'de ilki Eskişehir'de başlatılan mesleki eğitim ve iş gücü yetiştirme kurslarının açılış törenine katılmak için geldiği kentte, Vali Kadir Çalışıcı'yı makamında ziyaret etti. Vali Çalışıcı, Bakan Çelik'e lületaşından yapılmış santranç takımı hediye etti.
Bakan Çelik ve beraberindekiler, daha sonra proje kapsamında pilot okul seçilen Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, istihdam paketi ile ilgili çalışmaların yoğun tartışma ve değerlendirmelerden sonra Meclis'ten geçerek yasalaştığını kaydetti. Yasal düzenlemeler çerçevesinde, mesleki eğitime ciddi kaynaklar aktarıldığını dikkat çeken Çelik, "Artık iş arayanlara, meslek edinmek isteyenler için her yıl 300 milyon YTL'lik bir kaynak ayrıldı" diye konuştu.
Yasal alt zemin oluştuktan sonra bu yasaların içeriğinin Anadolu'da yeşermesi, gereğinin yapılması konusunda ilk adımı Eskişehir'den başlattıklarını dile getiren Çelik, "Mesleki eğitim ile ilgili çalışmalar bugün Eskişehir'de, ardından Bursa'da ve önümüzdeki günlerde de Anadolu'nun çeşitli kentlerinde hayata geçirilecek. Altyapı çalışmaları şu anda hazırlanıyor, tamamlanıyor. 81 ilde yaygın bir şekilde genç nüfusun her işi yaparımdan kurtulup neyi, nasıl yaptığını bilen nitelikli bir eleman olması konusunda seferberlik başlattık. Umuyorum son derece hayırlı neticeler alacağız'' ifadesini kullandı.
Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorununun plansızlık olduğuna işaret eden Çelik, şöyle devam etti: "Biz her şeyi biliriz her şeyi yaptık zannederiz. Ama plansız olduğu için netice almakta zorlanırız. Bu çalışma planlı düzenli bir şekilde Türkiye'nin her yerinde sürdürülecek. Amacımız üzüm yemek, evine aş götürmek isteyene iş sahibi yapmak, onuruyla ayakta durmak isteyen insanımıza, gencimize bu imkânı sağlamaktır. Tabii ki mesleki eğitimle bu sorunu çözmek mümkün değil. Nitelikli elemen çok önemli. Sanayinin büyümesi ve gelişmesi konusunda da önemli. Yani iş alanı genişleyecek ve nitelikli eleman bulmakta zorlanmayacak. Bizim yaptığımız iş dünyası nitelikli eleman talebinde bulunduğu zaman (onunla her işi yaparım değil, hangi işi yaptığını iyi bilen elemanların iyi yetişmesi konusunda atılan bir adımdır).
Dünya ülkelerinin son 5 yılın en ağır ekonomik ve küresel kriziyle iç içe olduğunun altını çizen Çelik, bunlara bir de içerde yaşanan sıkıntıları, çekişmelerin ilave olduğunda ülkelerin ciddi risklerle karşılaştığını vurgulayarak, "Son 5-6 ay içerisinde Türkiye de yaşanan olaylarla birlikte yüzde 5.5 faiz artışı oldu. Yani devlet 5.5 puanlık borçlanma ile karşı karşıyadır. Bu puanların her birinin 4 katrilyona tekabül ettiğini hesap edersek, bunların bizim işsizliğimizi, çalışma hayatımızı nasıl olumsuz etkilediğini iyi düşünmemiz lazım. Türkiye aslanın ağzından değil, midesinden ekmeği çıkarma dünyasında kısır çekişmelere gebe bırakılmamalı. 70 milyon kol kola girmeli, dayanışma içerisinde olmalı, sorunlarımız azimle kararlılık içerisinde aşmalı" şeklinde konuştu.
Sektörler açısından Türkiye'de ciddi çözülmelerin var olduğunu ifade eden Çelik, son 5 yıl içerisinde 2 milyon insanın tarımdan koparak sanayi ve hizmet sektöründe iş aradığının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Neden tarımdan kopuyorsunuz ? Çünkü tarım alanlarımız yeterli değil. Miras hukukumuz gereği topraklarımız koparak aileleri besleyemez duruma geliyor. Tarımdaki bu çözülme mesleki eğitim açısından da önemli. Mesleki eğitim tarımdaki çözülmeyi olumlu etkileyecektir. Tarımdan dönerek kentlere gelen nüfus, burada mesleki eğitim aldıktan sonra sanayi ve hizmet sektöründe iş elde imkânı bulabilir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde tarımda istihdam edilen oran yüzde 5-10 dur. Ama bizde yüzde 37 ler den yüzde 26 lara ancak indirdik. Daha arada yüzde 16 lık iniş var. Tarımda çözülme mutlaka gereklidir. Tarımda uğraşanlara iyi para kazanabilsinler ve rahat geçim elde edebilsinler. Bu anlamda mesleki eğitim önem arz ediyor. Artık nitelikli elemanların yoğun arz ettiği bir Türkiye olmalıdır. Meslek liselerinin oranı hala bizde yüzde 30 larda. Oysa gelişmiş ülkelerde yüzde 60 ve 70 lerde. Kısır çekişmelerden dolayı genç neslimiz liseyi ve üniversiteyi bitirmesine rağmen birçok alanda meslek ve iş sahibi olamamanın sıkıntısını yaşıyor. Oysa iyi planlama olsaydı. Adrese teslim bir şekilde gençlerimiz ara ara yetiştirmiş olsaydık. Şimdi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi nitelikli elemanımız çok olacaktı ve istihdam sıkıntısı yaşamayacaktık."
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, mesleki eğitime katkısı bulunan kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine birer plaket verdi.
Çelik ve beraberindekiler, daha sonra kursiyerlerin eğitim göreceği bölümleri gezerek yetkililerden bilgi aldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26