DOÇ. DR. ÇİÇEK: ESKİŞEHİR'DE ÇÖPLERİN DÜZENSİZ ALANDA TOPLANMASI, ÇEVREYE CİDDİ ZARAR VERİYOR
Doç. Dr. Çiçek: Eskişehir'de çöplerin düzensiz alanda toplanması, çevreye ciddi zarar veriyor
15 Aralık 2009 Salı 12:50
Anadolu Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Çiçek, Eskişehir'de çöplerin Seyitgazi yolu üzerinde düzensiz alanda, atıklarla bir arada depolanmasını çevreye ciddi zararlar verdiğini söyledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından "Eskişehir'de Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Çiçek, çevre kirliliğinin hava, toprak ve su kirliliğin üç temel alanda yer aldığını kaydetti.
Eskişehir'de 1985 yılına kadar ölçüm yerine teorik bilgilerle çevre kirliliğinin ele alındığını belirten Doç. Dr. Çiçek, 1986 yılından itibaren kükürt dioksit ve partiküllerin ölçülmesi yöntemiyle resmi verilerin elde edilmeye başlandığını ifade etti.
Kentte hava kirliliğine neden olan kalitesiz yakıt kullanımının önlenmesinin gerekli olduğunu aktaran Doç. Dr. Çiçek, 1995 yılında doğalgaz'ın kullanılmaya başlanması ile kükürt dioksit oranının azalmaya başladığını vurguladı.
KENTTEKİ HAVA KİRLİLİĞİNİN YARISI TRAFİKTEN KAYNAKLANIYOR
Kentteki hava kirliliğinin yüzde 50'ye yakınının trafikten kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Çiçek, toplu taşımaya yönelme veya tramvay gibi araçların şehir dışı güzergâhlar kullanılarak ring sistemi uygulanmasının kirliliği engelleyecek önlemler arasında yer alması gerektiğini dile getirdi.
Eskişehir'in içme suyunun temiz fakat musluktan akan suların Porsuk Nehri'nden elde edildiği için yeterli derece de temiz olmadığını anlatan Doç. Dr. Çiçek, "Porsuk için yasal düzenlemeler ve ceza uygulamaları konulmalı ve yüksek maliyetlerine bakılmaksızın arıtma tesisleri kurdurulmalı. Eskişehir'de yeterli düzeyde olan denetim mekanizmalarının sürekli olması gerekiyor. Ev ve İşyerlerinde bilinçli su tüketimi uygulanmalı." diye konuştu.
Kentteki toprak kirliliğini ise erozyon ve şehirleşmeden kaynaklanan toprak kaybı ile olduğunu işaret eden Doç. Dr. Çiçek, çöplerin düzensiz depolanmasının ise çevreye ciddi zararlar verdiğinin altını çizdi.
Bu konuda kısa sürede ciddi tedbirlerin alınması gerektiğinin dikkat çeken Çiçek, şunları kaydetti: "Çöplerin Seyitgazi yolundaki düzensiz çöp alanında toplanması ve kentsel katı atıkların, tıbbi atıkların ve endüstriyel atıkların bu çöplükte bir arada depolanması çevreye ciddi zararlar veriyor. Eskişehir'de katı atık yönetim stratejileri olmalı. Bu henüz tam olarak yok. Şehir merkezindeki kâğıt, cam ve naylonların ayrı olarak atıldığı çöp konteynerleri sayesinde geri dönüştürülebilen bu maddelerden kazanç elde edilebiliyor. Tüketici, sanayici ve kamu bir araya gelerek bir katı atık yönetim planı oluşturmalı."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26