CEMİL ÇİÇEK, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ HUKUK DEVLETİDİR.
Cemil Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk devletidir.
30 Ocak 2009 Cuma 14:46
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hukuk devleti olduğunu, sorunları da hukukun içinde kalarak çözülmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, "Hukuka uymaya ve hukuku uygulamaya yasama, yürütme ve yargı dahildir. Buna uymak ve uygulamak noktasında hiçbir erkin ve neticede vatandaş olarak hepimizin hiçbir ayrıcalığı ve istisnası yoktur." dedi. Bakan Şahin de yüksek yargı organları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili ve üyeleri ile yargı camiasını temsil eden birçok hukukçuyla bu açılışta birlikte bulunmanın kendisine mutlu ettiğini ve bunun bir birliktelik mesajı olduğunu ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek ve Yüksek Yargı mensupları ile Eskişehir'de Adalet Sarayı'nın açılış törenine katıldı. Bakan Çicek, Yargının iyi şartlarda hizmet vermesi için güzel çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Türkiye'nin yargı hizmetlerinde geri kaldığının bilinmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çiçek, ''Hepimiz yargıdan çok şey bekliyoruz. Gerekli önemi verdik mi, gerekli şartları sağladık mı? bu tartışılan bir konuydu. Hiç olmazsa bugün belli bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Ülkenin birçok yerinde binalar yapıldı." diye konuştu.
Yargının bir başka sorununun lojman olduğunu, bunun da çözümü için mücadele verildiğini kaydeden Bakan Çiçek, "2 binin üzerinde lojman alınmıştır. Bu sürede yargının yatırımlarına harcanan para 3 katrilyonun üzerindedir. Yaptığımız işin doğruluğuna inanıyorsak, geceyi gündüze katıp çalışırsak, birlikte bir çabayı ortaya koyarsak aşamayacağımız engel, ulaşamayacağımız hedef yok." ifadesini kullandı.
"TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR, SORUNLARIMIZI HUKUK İÇERİSİNDE ÇÖZELİM"
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hukuk devleti olduğun ve buna da çok vurgu yaptıklarını dikkat çeken Bakan Çiçek, ifade ederek, ''Bu konu da daha çok vurgu yapmalıyız. Çünkü bu aynı zamanda anayasal nitelik olmanın da ötesinde çağdaş devletin niteliğidir" şeklinde konuştu.
Her türlü sorunun hukuk sınırları içerisinde çözülmesi gerektiğini kaydeden Bakan Çiçek, şöyle devam etti: "Ne sorunumuz varsa, neyi nasıl çözeceksek, hukukun içinde kalarak, hukuka uyarak çözeceğiz. Hukuk devletine vurgu yapmanın tek başına anlam ifade etmediğini, onu her vesileyle göz önünde tutmamız, her vesileyle onu yaşanır bir nitelik haline getirmemiz gerekir. Bunun da iki yolu vardır, hukuka uymak ve hukuku uygulamak. Hukuka uymaya ve hukuku uygulamaya yasama, yürütme ve yargı dahildir. Buna uymak ve uygulamak noktasında hiçbir erkin ve neticede vatandaş olarak hepimizin hiçbir ayrıcalığı ve istisnası yoktur."
Türkiye'nin geleceğinin hukuk zemini üzerinde inşa edilmesi gerektiğini ve bu konunun Türkiye'nin öncelikli konuları arasında olması gerektiğini dikkat çeken Çiçek, "Yaşadıklarımızdan, gördüklerimizden, okuduklarımızdan, duyduklarımızdan sonra hukukun ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz, daha iyi anlamalıyız. Bu konu Türkiye'nin öncelikli konusu olarak gündemimizde kalmaya devam ederse, bu çerçevede sorunlara bakarsak, olup bitenleri, gördüklerimizi, duyduklarımızı ideolojik saplantılarımıza, bağlı olduğumuz siyasi kamplara ve ön yargılarımıza göre değil hukukun kuralları içinde değerlendirirsek bu ülkeye en büyük hizmeti yapmış oluruz.''
"BURADAKİ TOPLA BENİ MUTLU ETTİ"
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ise Yüksek yargı organları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili ve üyeleri ile yargı camiasını temsil eden birçok hukukçuyla bu açılışta birlikte olmanın kendisine mutluluk verdiğini ve bunun bir birliktelik mesajı olduğunu ifade etti. Bakan Şahin, şöyle devam etti:''Bu birlikteliğin şöyle bir mesaj verdiğini düşünüyorum: Adalet en yüce değerdir. Eğer bir toplumda adalet yoksa orada kaos olur. O nedenle bağımsız yargı organlarının bu ülkede adaletin gerçekleşmesi konusundaki çabalarına, bu duruşumuzla destek veriyoruz. Onların yanındayız mesajını şu tablodan çıkarıyorum. Bunlar önemli ve güzel şeyler."
Türkiye'de çok güçlü bir yargı teşkilatının bulunduğunu, özveriyle, gece gündüz çalışan, hatta çalıştığı dairede mesai yetmediği için dosyaları evine götürüp çalışan yargı mensuplarının olduğunu bildiğini ifade eden Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Buna rağmen vatandaşımız hızlı, daha az masrafla adaletin tecellisini arzu ediyor. Adalet Bakanlığı olarak görevimiz, ülkenin yargı mevzuatını yenilemek, çağdaş hale getirmek konusunda öncü rol üstlenmektir. Özellikle son yıllarda bu konuda reform niteliğinde ciddi adımlar atılmakta. Şu anda TBMM gündeminde yasalaşmayı bekleyen temel kanunlarımız var. Komisyonda görüşülüp TBMM gündemine inmiş, Borçlar, Ticaret ve Usul Kanunlarının bulunmakta. Bunlar, yeni bir anlayışla hazırlandı. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu da şu anda komisyonumuzda görüşülüyor.''
Yasaları çıkarmanın son derece önemli olduğunu, ancak asıl önemli olanında bu yasaları çıkış amacına uygun başarıyla uygulayabilmek olduğunu işaret eden Şahin,''Uygulama konusunda da uygulayıcı yargı mensuplarına büyük görevler düşüyor. Halkımız da kendi aralarında çözeceği ufacık meseleleri yargıya taşımamalıdır. Kendisiyle, devletiyle, vatanıyla ve bayrağıyla barışık insanlarız. Bu konuda özverili olmak zorundayız" ifadesini kullandı.
Bakan Çiçek ve Şahin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Vali Mehmet Kılıçlar ve bazı yargı mensupları, adliye sarayı önüne yerleştirilen ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan Atatürk heykeli ile adliye sarayının açılışını gerçekleştirdi. Heyet, Adliye içerisinde bir süre gezerek incelemelerde bulundu. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, Bakan Çiçek ve Şahin'e, lületaşından yapılan birer satranç takımı hediye etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26