BOYUN EĞMEYEN AİLELER, MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİYORLAR.
İşsizlik ve teröre boyun eğmeyen aileler, mangal kömürü üretiyorlar.
05 Temmuz 2010 Pazartesi 09:40
Doğu ve Güneydoğu illerinden işsizlik ve terör nedeniyle Eskişehir'e göçen 15 aile, İnönü ve Çatacık ormanlarında meşe ağaçlarından mangal kömürü elde ediyor. İşsizlik ve teröre boyun eğmeyen aileler, elde ettikleri kömürleri kilosu 75 Kuruş ile 100 TL arasında değişen fiyatlara satıyor.
Çadırlardan oluşan obalarında ekmek parası için çalışan ailelerin elde ettikleri kömürler, Antalya, Muğla ve Aydın gibi turistlerin yoğun olduğu illere satılıyor. Zor şartlar altında üretilen el emeği göz nuru meşe kömürleri, bu illerde turistlerin mangal partilerinde kullanılıyor. Bu sayede ormanlardan elde edilen meşeler değerlendirilirken, birçok aile de buradan ekmek parası kazanıyor.
Birbirleriyle akraba olan Diyarbakırlı 8 aile ile Mardinli 9 aile, işsizlik ve teröre nedeniyle 5 yıl önce Eskişehir'e göç etti. Orman Bölge Müdürlüğü'ne başvuran 79 kişilik 15 aile, meşe kömürü elde etmek için iş talebinde bulundu. Ailelerin talebini olumlu bulan kurum, Diyarbakır'dan gelen 8 aileye Oklubal köyü yakınlarında, Mardin'den gelen 9 aileye ise İnönü yakınlarında meşe kömürü yapmalarına izin verdi. Bu iki ormanlık bölgeye çadır kurarak yerleşen 15 aileye, değerlendirmeleri için meşe sahalarında yapılan bakım çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünler teslim edildi.
Harekete geçen 15 aile, meşe ağaçlarından mangal kömürü elde etmeye başladı.
İşsizlik ve teröre boyun eğmeyen aileler, tam 5 yıldır Oklubal ve İnönü ormanlarında meşe kömürü elde ediyor. Hava şartlarına göre 20 ila 30 gün arasında elde edilen 6 ton civarındaki meşe kömürü, kilosu 75 kuruş ile 100 TL arasında değişen fiyatlara satılıyor. Çadırlardan oluşan obalarında ekmek parası için çalışan ailelerin elde ettikleri kömürler Antalya, Muğla ve Aydın gibi turistik illere satılıyor. Zor şartlar altında üretilen el emeği göz nuru meşe kömürleri, bu illerde özellikle yabancı turistlerin mangal partilerinde kullanılıyor.
Her biri 5 -6 çocuklu olan aileler kurdukları derme çatma çadırlarda zor şartlarda yaşıyor. Ekmek parası için mücadele veren ailelerin elektrikleri yok, suyu ise yaşadıkları bölgeye bir kilometre uzaklıktaki kuyulardan getiriyorlar. Çocuklar ise topladıkları parayla aldıkları minibüsle okula getirilip götürülüyor. Tüm zorluklara rağmen ekmek parası ve çocuklarının geleceği için mücadele veren aileler, gelecekten umutlu.
"İŞİMİZ ZOR AMA HUZURLUYUZ"
Akrabalarıyla Mardin'den gelerek meşe kömürü üretenlerden Adil Aktay, amaçlarının çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak olduğunu söyledi. Bildikleri tek işin meşe kömürü yapmak olduğunu anlatan Aktay, Mardin'de iş imkânı bulamadıkları ve terör korkusu nedeniyle Eskişehir'e geldiklerini kaydetti. "Çok şükür burada bir işimiz, aşımız var. Huzur içerisindeyiz" diyen Aktay, zor şartlara rağmen işlerini yaptıklarını ama yaşam şartlarının kötü olduğunu vurguladı. Aktay, şunları dile getirdi: "Teröre ve işsizliğe yenilmediğimiz için mutluyuz. Amacımız huzurlu, mutlu olmak, ailemizin, çocuklarımızın geleceğini sağlamak. Bu zorlukları da bir gün geride bırakacağız. Daha iyi imkânlara sahip olacağımıza inanıyoruz."
45 kişilik akrabalarıyla birlikte Diyarbakır'dan gelen Ömer Emici ise çocuklarının geleceği için gurbet ellerde ekmek peşinde koşturduklarını dile getirdi. "Memleketimizi seviyoruz. Ama ekmek davası ne yapalım" ifadesini kullanan Emici, "Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Huzur olduktan sonra iş de ekmek de bulunuyor. Biz ekmeğimizi çıkarmak için alın teriyle, sabır içerisinde çalışıyoruz." diye konuştu.
İNCE MEŞE DALLARI DEĞERLENDİRİLİYOR
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın'da, ormanların birçok kişi için ekmek kapısı olduğunu söyledi. Gelen talep üzerine, ailelere, bölgede meşe kömürü üretmelerine izin verdiklerini anlatan Aydın, "Meşe sahalarında yapılan bakım çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünü odun kömürü yaparak geçimini sağlayan ailelerin yaşamlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu.
Bu sayede ormanlardan elde edilen meşelerin de değerlendirildiğini ve insanların buradan ekmek parası kazandığını vurgulayan Aydın, şöyle dedi: "Bu yolla çok sık olan meşe ormanlarını seyrelterek rehabilite ediyoruz. İnce dalları piyasada satamadığımız için onlardan da odun kömürü yapılıyor. Böylece hem ormanlarımız bakımlı hale geliyor hem çalı çırpı toplandığı için yangın riski azalıyor. Elde edilen meşe kömürleri turistik bölgelere satılıyor. Burada da turistler için yapılan mangal partilerinde kullanılıyor."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26