BİLGİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ, ÖZEL HAYATA MÜDAHALE HALİNE GELMEMELİ
Bilgi toplama yöntemleri, özel hayata müdahale haline gelmemeli
07 Haziran 2010 Pazartesi 14:34
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, özel bilgi toplama yöntemlerinin, özel hayata müdahale haline gelmemesi gerektiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Örgütlü Suçlarla Mücadelede Kolluk-Adliye İlişkileri' başlıklı çalıştay Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de başladı.
İki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Çetin Şen, arama, el koyma, yakalama gibi kritik yöntemlerin çok fazla sonuç vermediği alanların başında örgütlü suçlar geldiğini söyledi.
Ceza hukuku mevzuatında 2005'te devrim niteliğinde değişikliklerin yapıldığını hatırlatan Şen, bir yandan şüpheli, sanık hakları gözetilirken mağdurların da göz ardı edildiğini ifade etti.
Mevcut yöntemlerle suç işleme konusunda profesyonelleşmiş örgütlerle mücadele etmek, neredeyse imkânsız hale geldiğine dikkat çeken Şen, şöyle devam etti: "Delil toplama yöntemlerinin, örgütlü suçla mücadelede ne kadar sonuç aldığını takip ettiğimiz örgütlü suç soruşturmalarından biliyoruz. Özellikle uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçlarında kolluk kuvvetlerinin yaptığı soruşturmalarda bu yöntemlerin uygulanması sonucu aslı inkâr edilemeyecek sağlam deliller elde edildiğini görüyoruz."
Şen, iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla takip gibi özel bilgi toplama yöntemlerine yer verilerek insan haklarına uygun, hızlı, etkin, adil soruşturma ve kovuşturma yapılmasının sağlanmaya çalışıldığını belirtti.
Şen, 5 yıllık mazisi olan bu yöntemlerin hukuka uygun olarak kullanılması, insanların özel hayatıyla doğrudan ilgili olan bu tedbirlere, yetkili makamların kararı olmadan başvurulmaması, gerek kalmadığında derhal son verilmesinin önem arz ettiğini kaydetti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 Vilayet 26