05 Şubat 2025
  • Eskişehir0°C
  • Ankara1°C
  • İstanbul5°C
  • İzmir8°C

AFYONKARAHİSAR'DA JEOTERMAL ENERJİDEN ELEKTRİK ÜRETİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Afyonkarahisar'da jeotermal enerjiden elektrik üretilmesi için çalışma yapılacak

Afyonkarahisar'da jeotermal enerjiden elektrik üretilmesi için çalışma yapılacak

17 Ocak 2010 Pazar 15:08

Afyonkarahisar'da termal ve sağlık turizminin yanı sıra ısıtmada ve seracılıkta kullanılan jeotermal enerjiden elektrik üretilmesi için de çalışmalar yapılacak.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyon Jeotermal Tesisleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (AFJET) ile İstanbul'da faaliyet gösteren Afyonkarahisarlı Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) tarafından düzenlenen 'Afyonkarahisar Jeotermal Enerji Çalıştayı', AKÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Afyonkarahisar'ın çok önemli ve kıymetli bir jeotermal potansiyeli üzerinde oturduğunu söyledi.

Şehirlerin bulundukları konumdan aldıkları avantajlar olduğunu dile getiren Rektör Altuntaş, jeotermalin enerjinin Afyonkarahisar'ın çok önemli bir avantaj olduğunu kaydetti. Jeotermali, termal turizm ve sağlık turizmi konusunda epeyce benimsediklerini ve Afyon'da çok büyük mesafe kat edildiğini aktaran Altuntaş, bunların dışında diğer boyutu elektik üretimi ile de ilgilenmek istediklerini bildirdi.

Üniversite olarak görevlerinin, bu konuda sektöre öncülük etmek olduğunu vurgulayan Altuntaş, "İşte enerji konusunda eğer mümkünse jeotermal enerjiden ısıtmanın dışında elektrik üretiminde de yararlanılabilmesi için bir ufuk açılabilir mi? Neler yapılabilir onun peşindeyiz. Bu nedenle Haziran 2009'da Resmi Gazete'de yayınlandı ve jeotermal ile ilgili bir merkez kurduk. Bu merkezin şu anda hedef aldığı şey Afyonkarahisar'ın mevcut jeotermal potansiyelini ortaya koymak. Maden Tetkik ve Arama'nın (MTA) da hakkını burada teslim etmek istiyorum. Burada özellikle 1970'li yıllarda çok büyük ve derin çalışmalar yapılmış. Nitelikli çalışmalar yapılmış." dedi.

Bunların artık yeterli olmadığını, MTA'nın da kabul ettiğini belirten Altuntaş, "Bizim MTA'nın da yaptığı çalışmaları alarak, MTA'nın bu çalışmalarının da eklendiği bir çalışma yürütmek istiyoruz. İkinci etapta da daha derinlerde daha yüksek sıcaklıklarla ilgili bir potansiyelimiz var mı? Elbette ki daha derine inmek mutlaka daha sıcak sular elde edeceğimiz anlamına gelmiyor. Ama biz bu konuda bir çalışma yürütmek istiyoruz. Elbette ki bununla ilgili teknik donanım bir miktar üniversitemizin olanaklarını aşıyor. Şu anda AFJET ile mütevazi bir program yürütüyoruz. 2 adet manyeto diye bir cihaz aldık. Bununla bu derinlikleri, yani mevcut şu ana kadar araştırılmış olanlardan daha derin bölgeleri araştırmayı ve buradaki ısıtıcı kayaçları ortaya çıkarmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer de jeotermal enerjinin hem hızlı bir şekilde hem aranması hem de kullanılması konusunda Türkiye'de çok güzel çalışmalar yapıldığını söyledi.

Afyonkarahisar'da böyle bir toplantının yapılmasının kendilerini çok memnun ettiğini belirten Üzer, Afyonkarahisar'da termal ve sağlık turizmi ile ısıtma ve seracılıkta kullanılan jeotermalin elektrik üretilmesinde kullanılmasını beklediklerini kaydetti.

Afyon'un, jeotermal enerji kapasitesinin yüksek bir il olduğunu dile getiren Üzer, "bu konuda üniversiteye destek vereceğiz. MTA olarak 3 tane yeni makine aldık. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız bizi gerçekten destekliyor. Uzun yıllar MTA'ya elaman alınmamıştı. İp kopmadan, ipi tekrar bağlamak mümkün oldu. Yeni elaman aldık. Usta, çırak ilişkisini yeniden oluşturduk. Bütçemiz 10 kat artırıldı. 20 bin metrelerde olan toplam sondajımız 300 bin metre çıkarıldı. Bu önemli bir rakam. Ama asla yeterli değil. Jeotermalde yaptıklarımız az. Daha çok çalışmamız lazım. Ben buradan, bu sektöre yatırım yapmak isteyenlere sesleniyorum. Hemen 2 milyon metre daha sondaj yapmamız lazım. Bütün kaynaklarımızı görünür hale getirmek için dünya neleri deniyor, kızgın kum kayalarını araştırıyor. Biz mevcutları henüz ortaya çıkaramadık. Ben bu toplantının ilimize, Türkiye jeotermal sektörüne katkılar sağlayacağını ümit ediyorum." şeklinde konuştu.

Çalıştaya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Belediye Başkan Yardımcısı Sait Evrenkaya, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve akademisyenler katıldı.